Tijdsplanning
Locatie Maasband


Het Maasbandproject is een van de deelprojecten binnen het Grensmaasproject. Het Grensmaasproject, een rivierverruimingsproject over een lengte van 43 kilometer verdeeld in 11 trajecten tussen Maastricht en Echt-Susteren, heeft als doel de realisatie van waterveiligheid en natuurontwikkeling. Dit wordt gefinancierd door de verkoop van zand en grind.

Consortium Grensmaas bestaande uit grindwinners, aannemers (waaronder Van den Biggelaar Grond- en waterbouw) en de vereniging Natuurmonumenten, voert het project uit;  van ontwerp tot bouw, levering en oplevering.  De grond- en waterbouwwerken worden gerealiseerd door Combinatie Regenboog, een samenwerking tussen Van den Biggelaar Grond- en waterbouw, Boskalis en Van Oord. Naar verwachting zullen alle deelprojecten eind 2027 voltooid zijn. 

Maasbandproject (2019-2025)

Het Maasbandproject, dat loopt van 2019 tot 2025, is een van de laatste deelprojecten binnen het Grensmaasproject. Het heeft als doel het dorp Maasband, bestaande uit 3 straten en ongeveer 140 inwoners, te beschermen tegen hoogwater van de Maas. Dit wordt bereikt door de bouw van een hoogwaterbrug genaamd de Hoxweerdbrug en de aanleg van een nevengeul voor rivierverruiming. De hoogwaterbrug is door ons zusterbedrijf Stevacon tussen 2019 en 2021 gerealiseerd en verbindt het dorp met het vasteland (Meers).

Het graven van de Nevengeul

In september 2021 is gestart met het graven van de nevengeul, wat het waterbergend vermogen van de Maas vergroot en daarmee de hoogwaterveiligheid van Maasband verbetert. De nevengeul wordt rondom Maasband aan de oostzijde gegraven, waardoor het dorp (opnieuw) op een eiland komt te liggen.

De geul ligt tussen de Maas en het Julianakanaal en volgt de loop van een oude stroomgeul van de Maas.  Een deel van de geul doorsnijdt het Maasbanderveld, een historisch akkergebied. Zowel ten zuiden als ten noorden van Maasband verbindt de nevengeul zich met de huidige stroomgeul van de Maas, in de vorm van een inlaat en uitlaat.

In totaal wordt er 1.000.000 kubieke meter grind en 800 000 kubieke meter grond afgegraven, wat overeenkomt met ongeveer 90.000 vrachtwagenladingen. De geul wordt ongeveer 2.000 meter lang, maximaal 275 meter breed en 8 tot 10 meter diep. Het breedste deel van de geul bevindt zich in het Maasbanderveld, met een breedte van ongeveer 275 meter.

Verwacht wordt dat de geul meer dan 100 dagen per jaar watervoerend zal zijn. Hierdoor zal het waterpeil van de Maas ongeveer 40 cm lager zijn wat de kans op grote overstromingen aanzienlijk vermindert. Op dit moment is de nevengeul ongeveer voor ongeveer 70% voltooid.

De aanleg van primaire dijken

Gelijktijdig met het graven van de nevengeul worden nieuwe primaire dijken aangelegd, aangeduid als de Westdijk en de Oostdijk. De Westdijk, gelegen aan Maasband, heeft een lengte van ongeveer 400 meter en de Oostdijk, gelegen aan het vaste land, ongeveer 800 meter. Voor de opbouw van deze dijken is in totaal zo'n 80.000 kubieke meter klei gebruikt, waarvan 60.000 kubieke meter klei in het terrein is gewonnen. Op dit moment is ongeveer 95% van de dijken gereed.

Wegen

Met de realisatie van de Hoogwaterbrug zijn ook nieuwe wegen aangelegd in samenwerking met zusterorganisatie BLM Wegenbouw. De Maasbanderkerkweg loopt van Stein naar de Hoogwaterbrug en bestaat uit een geasfalteerde weg met fietspad. Vanaf de Hoogwaterbrug naar Maasband is de Maasbanderkerweg verlegd. De totale lengte van de nieuwe aangelegde weg bedraagt 534 meter en is 6 meter breed. Op 8 december wordt de Maasbanderkerkweg, op de fietspaden na, feestelijk geopend.

Nutsvoorzieningen

Door de graafwerkzaamheden voor de nevengeul kwam het huidige leidingnetwerk te vervallen. In samenwerking met BLM Wegenbouw is er een zinker afgezonken onder de nieuwe hoogwatergeul, wat het oude leidingwerk vervangt. De bewoners van Maasband zijn hierdoor weer voorzien van gas, water, stroom, riool, en internet.

project in beeld

Maasband Foto 1
Maasband2

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@vandenbiggelaar.nl

Telefoon: 0418 - 636000