Opdrachtgever Waterschap Limburg
Locatie Dijkversterking Belfeld


Om Belfeld te beschermen tegen hoogwater, worden de dijken in het gebied versterkt. Dit project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In opdracht van Waterschap Limburg voert aannemerscombinatie MaaSamen – bestaande uit Van den Biggelaar, Boskalis en Van de Wetering – de werkzaamheden uit.

Waarom is dijkversterking nodig?

De huidige dijken in Belfeld zijn in de jaren ’90 als tijdelijke maatregel aangelegd na de overstromingen. Inmiddels voldoen ze niet meer aan de wettelijke norm en bieden ze onvoldoende bescherming voor de toekomst. Een bijzonder knelpunt is de demontabele waterkering, die bij hoogwater handmatig moet worden afgesloten met schotbalken. Dit is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus.

Om de dijk toekomstbestendig te maken, wordt deze verhoogd en versterkt. De oude betonnen kering en wegen worden verwijderd en vervangen door een nieuwe dijk met stalen damwanden en een nieuw tracé.

Dijkversterking Belfeld Drone Image 2

Wat gaan we doen?

Het projectgebied omvat vijf dijkvakken en een af te graven waterkering. Door de aanpassingen wordt de oorspronkelijke dijklengte van circa 1 kilometer teruggebracht naar ongeveer 0,7 kilometer. Hiervan bestaat 300 meter uit een constructieve waterkering, terwijl de noord- en zuidzijde worden gevormd door een groene kering.

De constructieve kering, die parallel aan de Maas loopt, bestaat uit een damwand met daarop een betonnen deksloof met betonwand. In de betonwanden worden glazen wanden geïntegreerd.  Een unieke constructie die ervoor zorgt  dat de bewoners hun zicht op de Maas behouden. De glazen wanden zijn door Deltares getest in de Deltagoot. Om de sterkte van de glazen wanden te testen is een zogenoemde boomstamtest uitgevoerd waarbij een boomstam van 800 kilo tegen de glazen wand aan botste. Die test is te zien op onderstaande video.

Naast de glazen wanden wordt er ook een coupure in de kering opgenomen zodat de Maas bereikbaar blijft. De coupure kan gesloten worden met sluitdeuren.

Aan zowel de noord- als zuidzijde van het tracé wordt de dijk versterkt met een grondoplossing. Ten zuiden van Belfeld maakt het bestaande tracé plaats voor een nieuw dijklichaam, dat kort aansluit op de hogere gronden en de reeds aangepaste Rijksweg Zuid. Aan de noordzijde wordt de dijk verhoogd en verbreed, waarvoor aanpassingen aan Rijksweg Noord nog nodig zijn.

Efficiënt en duurzaam werken

De dijkversterking in Belfeld is een technische uitdaging. De werkzaamheden vinden plaats op een zeer krappe werklocatie, wat vraagt om slimme bouwmethoden. Om de impact op de omgeving te minimaliseren, wordt er gewerkt met elektrisch materieel.

Samen werken aan waterveiligheid

De voorbereidingen zijn in 2024 gestart, waarbij het ontwerp verder is uitgewerkt. In 2025 is de schop de grond in gegaan en is de uitvoering begonnen.

Jeroen Achten, portefeuillehouder hoogwaterbescherming en waterkeringen van Waterschap Limburg:
"Op dit moment moet bij hoogwater de doorgang naar de Maas nog met schotbalken worden dichtgezet. Dat kost veel tijd en is arbeidsintensief. De verhoging van de bestaande waterkering en de nieuwe stukken dijk vragen om een sterke en passende oplossing. Mede dankzij het meedenken van direct omwonenden kunnen we nu aan de slag om Belfeld voor de toekomst te beschermen tegen hoogwater."

Met dit project bouwen we niet alleen aan een veilige waterkering, maar ook aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de toekomst. Onze Maas. Onze veiligheid. Samen zorgen we voor een waterveilig Belfeld.

Dijkversterking Belfeld Drone Image 1

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@vandenbiggelaar.nl

Telefoon: 0418 - 636000